Sekcija za hemiju i tehnologiju makromolekula

Godina osnivanja: 1972.
Predsednik: Dr Branko Dunjić, Centar za čistiju proizvodnju Srbije
Sekretar: Dr Marija Nikolić, Tehnološko-metalurški fakultet, Univerzitet u Beogradu

Sekcija za hemiju i tehnologiju makromolekula osnovana je 1972. godine da bi informisala javnost o aktuelnim naučnim i stručnim zbivanjima iz oblasti polimera i polimernih materijala, i da bi omogućila razmenu znanja i iskustva u ovoj oblasti. Članovi Sekcije su istraživači iz naučnoistraživačkih organizacija u Srbiji, kao i iz inostranstva.

Glavne aktivnosti Sekcije su organizacija naučnih i stručnih predavanja, kao i afirmacija nauke o polimerima. U počecima svog rada u cilju razmene mišljenja i afirmacije nauke o polimerima, Sekcija je organizovala kako naučne skupove, tako i letnje škole iz oblasti nauke o polimerima: 3. Jugoslovenski simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula u Beogradu 1973. godine, 6. Jugoslovenski simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula u Novom Sadu 1979. godine, 10. Jugoslovenski simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula u Vrnjačkoj banji 1989. godine, 12. Jugoslovenski simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula u Herceg Novom 1996. godine, 13. Jugoslovenski simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula na Zlatiboru 2001. godine, Naučni skup povodom 65. rođendana prof. Jovana Veličkovića, Letnju školu o reologiji polimera u Dubrovniku 1979. godine, Letnju školu o polimernim prevlakama u Dubrovniku 1985. godine, Letnju školu o preradi polimernih materijala u Dubrovniku 1990. godine i seminare: Ispitivanje toplotnih svojstava polimernih materijala u Beogradu 1985. godine, Hemija i tehnologija makromolekula i Određivanje molarne mase i raspodele molarnih masa makromolekula u Beogradu 1992. godine. Poslednji samostalni skup, 14. simpozijum o hemiji i tehnologiji makromolekula, koji je bio posvećen obeležavanju 70-tog rođendana prof. Slobodana Jovanovića, održan je u Vršcu 2006. godine, nakon čega Sekcija svoj rad na organizaciji naučnih skupova nastavlja u okviru godišnjih simpozijuma Srpskog hemijskog društva.

Sekcija je na predavanjima, skupovima i letnjim školama u svojoj organizaciji ugostila mnoge naučnike, kako domaće, tako i iz inostranstva. Među njima su bili i dobitnici Nobelove nagrade P.J. Flory i K. Ziegler, kao i svetski renomirani naučnici iz oblasti osnovnih i primenjenih istraživanja u oblasti hemije polimera: J. D. Ferry, R. W. Lenz, W. Shnabel, K. Dušek, A. Ya Malkin, G. W. Schulz i mnogi drugi.

Predsednik Sekcije je i član Predsedništva Evropske federacije za polimere (European Polymer Federation) u kojoj je SHD pridruženi član.

Izveštaj o radu za 2023. godinu
Scroll to Top