Електрохемијска секција

Година оснивања: 1968.
Председник: Др Бранимир Гргур, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду
Секретар: Др Мила Крстајић Пајић, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду

Секција је основана 1968. године и од тада је непрекидно активна. У периоду од 1971. до 2004. учествовала је у организацији или je организовала Југословенске симпозијуме о електрохемији, национална двогодишња окупљања електрохемичара. Последњи, 16. симпозијум, под именом Симпозијум о електрохемији Србије и Црне Горе, одржан је у Котору од 1-3- јуна 2004. године). Након тога иницирала је и у највећој мери допринела установљавању и организовању Регионалних симпозијума о електрохемији земаља југоисточне Европе (Regional Symposium on Electrochemistry – South East Europe : RSE- SEE). Први симпозијум је одржан 2008. године у Хрватској, други је организовала Електрохемијска секција 2010. године у Београду. Потом су следили скупови у Букурешту 2012, Љубљани 2013, Правецу, Бугарска 2015, на језеру Балатон у Мађаркој 2017,  у Сплиту 2019, затим у Грацу, Аустрији 2022, а следећи је планиран за 2024. годину, поново у Србији, у Новом Саду. Данас симпозијум окупља електрохемичаре из више од 15 земаља региона.

Секција је организовала више од стотину предавања признатих научника из земље и света, чланови секције су учествовали на многобројним научним скуповима широм света, а као резултат тих активности Србија и Београд требало је да буду домаћин 71. годишњег састанка Међународног електрохемијског друштва (International Society of Electrochemistry) – 71st Annual ISE  Meeting, 30 Аugust – 4 September, 2020. На жалост, због пандемије корона вируса, скуп је претворен у OnLine конференцију која је одржана у исто време.

Секција је била иницијатор проглашења и главни носилац активности обележавања 2020. као Године електрохемије у Србији, као и један од учесника пројекта промоције науке Упознај електрохемију, у оквиру којег су одржана два циклуса предавања и организована изложба Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије у Галерији науке и технике САНУ.

Чланови секције баве се фундаменталним и примењеним областима електрохемије, које обухватају електрохемијске системе за конверзију и складиштење енергије, индустријску електролизу, синтезе електроактивних материјала, металне и неметалне превлаке, електрохемијску кинетику, електрокатализу, (био)електрохемијске сензоре, и бројне друге области.

На YOUTUBE каналу Секције можете видети најзначакније активности:
Приказ изложбе Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије
Промотивни филм са изложбе Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије
Предавање Презентација научних резултата и писање и рецензирање научних радова

Извештај о раду за 2023. годину
Scroll to Top