Sunday 27 November 2022

 GNT elektrohemija

Изложба Упознај електрохемију кроз Београдску школу електрохемије је отворена 1. септембра 2020. године у 18.00 часова у Галерији науке и технике, Српске академије науке и уметности, Ђуре Јакшића 2, Београд. Од 2. до 19. септембра изложбу се могла посетити у складу са тада важећим ограничењима у броју посетилаца и мерама заштите.

Аутор изложбе: Александар Декански
Организација: Институт за хемију, технологију и металургију,  Институт од националног значаја за Републику Србију и Музеј науке и технике, Београд

Електрохемија је једна од ретких научних дисциплина у којој је Србија глобално позната. Прецизније речено, Београд и његова Школа електрохемије. Између осталог, то потврђује и чињеница да је Београд изабран за домаћина 71. годишњег састанка Међународног електрохемијског друштва (The International Society of Electrochemistry – ISE) од 30. августа до 4. септембра 2020 године. Међутим, о електрохемији, њеним областима, значају који има у свакодневном животу, важности коју она има данас, а поготово коју ће имати у будућности, па тиме и достигнућима Београдске школе електрохемије, шира јавност мало зна. Управо зато, 13 научних организација и друштава је 29. новембра 2019. године потписало декларацију о проглашењу 2020. године, у којој је највећи светски скуп електрохемичара требао да се одржи у Београду, за Годину електрохемије у Србији, са циљем да промовише ову науку, али и мотивише младе да јој се посвете. Програм њеног обележавања је био богат, од организације неколико серија предавања намењених ученицима и студентима, али и најширој јавности, преко реализације интерактивних радионица за ученике и студенте, па до организовања научних и стручних скупова током целе године. Највећи и најзначајнији догађај постала је ова изложба, јер је нажалост, већина предвиђених научних скупова, па и 71. годишњи састанак ISE, због пандемије корона вируса отказана.

Први део изложбе, открива шта је електрохемија и представља њене области, док је други део посвећен историји електрохемије у Београду, настанку и развоју Београдске школе електрохемије, као и људима који су њени оснивачи и најзначајнији представници.

Изложба је део пројекта Упознај електрохемију, подржаног од стране Центра за промоцију науке.


Електронска верзија каталога изложбе може се преузети ОВДЕ.

Youtube канал:https://www.youtube.com/channel/UCso-6abAeMthpDDjEvAMRMA


Само неколико дана након што је каталог овде објављен аутор је примио електронску поруку (прву, али верујемо не и последњу) са констатацијом да су на списку припадника Београдсе школе електохемије, који се налази на крају последњег поглавља, изостављена нека имена. То свакако није учињено са намером, па је и у самом каталогу назначено "Бар неколико имена недостаје. И поред напора аутора да од колега и пријатеља сазна што више имена, скоро сигурно неко је пропуштено."
Овде додајемо испуштена имена, уз извињење колегама: Драган Веселиновић, Драган Марковић, Никола Вукелић, Тибор Пастор, Драган Манојловић, Далибор Станковић, Љубиша Игњатовић.

Уколико буде поребно, списак ћемо допуњавати.


Донатори изложбе:

Др Зорица Стојановић, Технолошки факултет, Нови Сад
Др Валентина Радуловић, Фармацеутски факултет, Београд
Академик Славко Ментус, САНУ, Београд

Др Александар Декански, ИХТМ, Београд
Особа која је желела да остане анонимна


Филм о изложби

Филм који прати изложбу о електрохемији и Београдској школи електрохемије

Best Authentic Sneakers | Nike Shoes

Вести : : News