Изложбa „Хемијска тврђава“

Позивамо вас да посетите изложбу „Хемијска тврђава“, ауторки др Јасминке Королија и др Љубе Мандић (Хемијски факултет Универзитета у Београду), која је реализована у Музеју науке и технике поводом обележавања два значајна јубилеја: 190 година од рођења хемичара Дмитрија Ивановича Мендељејева и 155 година од открића и објављивања периодног система елемената.

Интерактивна изложба прати настајање и раст периодног система елемената и приказује животне и неживотне улоге хемијских елемената путем кратких прича: Јони метала и стисак руку, Спасилац Земље, Треће место у Универзуму, Глас благе хистерије али и анестезије, Мали Луцифер, Сребро из глине, Шта повезује сунђер и коприву, Запис у коси, Једињења опасна, а стварају се у организму, Одбрана заснована на мирисним супстанцама елемената, „Молекулски такси“ кисеоника, Луд као шеширџија, Због њега нас ум напушта, „Итај, итај!“, Пацифиста међу најотровнијим металима, Аристократија у мору, Грумен од 112 кг…

На изложби ће кроз различите предмете, материјале и интерактивне експонате бити приказано како се периодни систем мењао и растао све до 2010. године када је откривен 118 елемент тенесин. За изложбу је одабрано 28 хемијских елемената најчешће присутних у нашем животу.

Изложба „Хемијска тврђава“, реализована уз подршку Министарства културе Републике Србије, ИК Klett и „Опреминг“ д.о.о. Београд, за посетиоце ће бити доступна од 18. априла до 31. августа 2024. године.

Scroll to Top