Izložba „Hemijska tvrđava“

Pozivamo vas da posetite izložbu „Hemijska tvrđava“, autorki dr Jasminke Korolija i dr Ljube Mandić (Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu), koja je realizovana u Muzeju nauke i tehnike povodom obeležavanja dva značajna jubileja: 190 godina od rođenja hemičara Dmitrija Ivanoviča Mendeljejeva i 155 godina od otkrića i objavljivanja periodnog sistema elemenata.

Interaktivna izložba prati nastajanje i rast periodnog sistema elemenata i prikazuje životne i neživotne uloge hemijskih elemenata putem kratkih priča: Joni metala i stisak ruku, Spasilac Zemlje, Treće mesto u Univerzumu, Glas blage histerije ali i anestezije, Mali Lucifer, Srebro iz gline, Šta povezuje sunđer i koprivu, Zapis u kosi, Jedinjenja opasna, a stvaraju se u organizmu, Odbrana zasnovana na mirisnim supstancama elemenata, „Molekulski taksi“ kiseonika, Lud kao šeširdžija, Zbog njega nas um napušta, „Itaj, itaj!“, Pacifista među najotrovnijim metalima, Aristokratija u moru, Grumen od 112 kg…

Na izložbi će kroz različite predmete, materijale i interaktivne eksponate biti prikazano kako se periodni sistem menjao i rastao sve do 2010. godine kada je otkriven 118 element tenesin. Za izložbu je odabrano 28 hemijskih elemenata najčešće prisutnih u našem životu.

Izložba „Hemijska tvrđava“, realizovana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, IK Klett i „Opreming“ d.o.o. Beograd, za posetioce će biti dostupna od 18. aprila do 31. avgusta 2024. godine.

Scroll to Top