Uspeh naših takmičara na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi u Cirihu

Učenici, članovi srpske ekipe, ostvarili su veoma zapažen uspeh na 55. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana 16-25. jula u Cirihu, Švajcarska. Uroš Poleksić, učenik 4. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je srebrnu medalju, Janko Popović, učenik 2. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu i Dunja Vuković, učenica 4. razreda Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, osvojili su bronzane medalje, a Dušan Đurđević, učenik 3. razreda Gimnazije u Ćupriji, osvojio je pohvalnicu. Na Olimpijadi je učestvovalo 348 takmičara iz 89 zemalja.

Mentori srpske ekipe bili su redovni profesor Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dušan Sladić i redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu Niko Radulović. Učenici su se za takmičenje pripremali, u organizaciji Srpskog hemijskog društva, na Hemijskom fakultetu u Beogradu i na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, a učešće ekipe na Olimpijadi su podržali i Naftna industrija Srbije, u okviru programa „Energija znanja“ i Ministarstvo prosvete. Tokom priprema, značajan doprinos su dali osvajači medalja na prethodnim olimpijadama, Vidak Raičević i Filip Koldžić.

Tradicija uspeha naše ekipe se nastavlja, tako da je od 2012, otkako Srbija učestvuje na ovom najznačajnijem takmičenju srednjoškolaca iz hemije, osvojeno ukupno 40 medalja (1 zlatna, 13 srebrnih i 26 bronzanih), kao i 4 pohvalnice.

Scroll to Top