Srpska hemijska olimpijada

U Beogradu je 4. i 5. juna 2021. održana sedma Srpska hemijska olimpijada učenika srednjih škola u organizaciji Srpskog hemijskog društva, Naftne industrije Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Takmičenje je održano na Hemijskom fakultetu. Ovo takmičenje je istovremeno i izborno takmičenje za 53. Međunarodnu hemijsku olimpijadu, koja će biti održana onlajn od 25. jula do 2. avgusta. Organizator Međunarodne hemijske olimpijade je Japan.

Takmičenje se sastojalo od osam teorijskih zadataka. Izrada testa je trajala 5 sati, kao i na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi. U pripremi i realizaciji takmičenja su učestvovali: dr Dušan Sladić, dr Niko Radulović, Vidak Raičević, dr Irena Novaković, dr Aleksandra Margetić, dr Gordana Krstić, Srđan Tufegdžić i Miloš Pešić.

Učestvovalo je 12 takmičara, koji su se kvalifikovali na osnovu rezultata postignutih na republičkom takmičenju. Navodimo nagrađene i pohvaljene takmičare, kao i njihove mentore. Na međunarodnu hemijsku olimpijadu su se plasirala prva četiri učenika, a petoplasirani učenik je rezerva. Zadaci sa rešenjima se mogu videti na sajtu www.mojahemija.org.

Svi učenici koji su se plasirali na Međunarodnu hemijsku olimpijadu su dugogodišnji uspešni takmičari. Jovan Marković je prošle godine osvojio bronzanu medalju na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, a osvojio je jednu prvu i dve druge nagrade na republičkim takmičenjima iz hemije. Lazar Savić je ove godine osvojio srebrnu medalju na 55. Međunarodnoj mendeljejevskoj hemijskoj olimpijadi i drugu nagradu na republičkom takmičenju iz hemije. Vasilije Pantelić je prošle godine osvojio bronzanu medalju na 52. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, a ove godine srebrnu medalju na 55. Međunarodnoj mendeljejevskoj hemijskoj olimpijadi. Osvojio je i jednu prvu i dve treće nagrade na republičkim takmičenjima iz hemije. Nevena Stojković je osvojila jednu drugu nagradu na republičkom takmičenju iz hemije. Svi pohađaju škole koje spadaju u najuspešnije na takmičenjima iz hemije.

Rezultati takmičenja su dostupni OVDE

Fotografija sa dodele nagrada

Scroll to Top