Sunday 4 June 2023

2019 logo


Друштвене активности

Social Events

In English

Излет у Пирот и заједничка вечера 

Излет и вечера су укључени у котизацију, Ваучер који Вам је послат након пријаве, неопходно је предати при уласку у аутобус.


Полазак: 7. јуна у 14.00 часова, испред зграде Ректората

План излета

Посета манстиру Темска

Manastir Sv Djordje Temska 20.07.2012 12 20 02

Вожња траје око 75 минута. Манастир се налази на око 15 километара северно од Пирота. 
Познат је и под именом манастир Свети Ђорђе, по манастирској цркви која је посвећена Светом великомученику Георгију. Подигли су је браћа Дејановићи, сестрићи цара Душана. Дејановићи су садашњу цркву подигли у 14. веку на темељима првобитног храма из 11. века, чији ктитор није познат. 
Основа цркве је сажети уписани крст, са осмостраним кубетом који носе лукови, и једна је од најстаријих цркви тог типа. Припада Моравском стилу, али благо поједностављеном.  Унутрашњост цркве осликавана је у два наврата. Први живопис урађен је 1576. године када је осликан наос, и главне композиције су из циклуса Великих празника и Христовог страдања. Други живопис, потиче из 1654. године, када је дозидана и осликана једноставна, правоугаона припрата, што је омогућио игуман Симеон. У припрати се истиче житије Св. Ђорђа. Ради заштите фасадног украса, пред припратом је озидан трем.
​Сматра се да су цркву живописали српски зографи, који су осликавали још неке храмове моравског стила.
Седамдесетих година прошлог века, извршена су обимна археолошка истраживања у комплексу манастира. Урађена је и конзервација живописа и архитектуре храма.
У окриљу манастира налазе се четири конака. Два конака су подигнута  у 16. веку док је манастир још био мушки. Оба конака и цркву је 1699. године обновио игуман Партеније, саградио је и чесму, која и даље постоји. После Октобарске револуције, 1928. године у манастир је дошло четрдесетак рускиња, и манастир је од тада, па све до данас женски. По доласку, рускиње су подигле трећи конак. Четврти конак је подигнут 2000. године, за време владике Иринеја, и мати Ефросиније, која је још увек старешина манастира.  
​Манастир Свети Ђорђе је одиграо велику улогу у образовању становника пиротског округа.  Јеромонах Ћесарије, који је дошао из Хиландара у Темску 1836. године, основао је прву школу у околини, и почео са описмењавањем омладине. Школа у манастиру је радила све до 1892. када је основана првa школскa установa у селу. Заједно са учитељем, Јеромонах Ћесарије је настрадао од Турака, који су потом населили манастир, и по поласку запалили цркву, при чему је изгорео иконостас. Иконостас је обновљен у 20. веку.
У дворишту манастира је сахрањен Капетан Милутин Карановић, који је погинуо у српско-турском рату, при ослобађању Пирота 1877. године код села  Нишор.
Манастир Темска је под заштитом државе од 1948. године, а од недавно и под заштитом Унеска.
У манастиру се праве мелеми за лечење псоријазе, против опадања косе, за проширене вене и многи други.
У манастиру тренутно живе Игуманија Ефросинија и Отац Леонид. 

Више информација на http://manastiriusrbiji.com/manastir-temska/

Посета Музеју Понишавља у Пироту

Pirot 20.07.2012 15 04 08

Музеј је основан 1947 године одлуком Градског одбора Пирота под називом Народни музеј. Организациону структуру Музеја чине одељења за археологију, етнологију, нумизматику, историју и историју уметности. Збирке наведених одељења формирају музејски фонд од око 6.500 предмета. Део музејског фонда чини и Галерије фресака у Старом граду са репродукцијама фресака из манастира Светог Јована Богослова, Поганово, задужбине Константина Дејановића  и два легата: легат учитеља Ћире Ранчића посвећен дечјој књижевности и легат учитеља Душка Ћирића са етнолошко-историјском збирком.
Музеј има депандансе у Бабушници, Белој Паланци и Димитровграду.

Сајт Музеја: http://muzejpirot.com/

Панорамско разгледање града и обилазак Тврђаве Кале (Пиротски или Момчилов град)

pirotkale1813

Пиротски град је мање утврђење са кулама и зидним платнима. Тврђава се састоји од три дела: Горњег града са донжон кулом, Средњег дела са бедемом и две куле, и најнижег - Доњег дела са бедемом и зиданим ровом.
Пролазећи кроз различите временске периоде, тврђава је добијала различита имена, TURRES (кула) за време Римског царства у III и IV веку, a затим Пиргос (Πύργος - кула на грчком), Тхуриб, Момчилов град, Кале, Тврђава. Данас је назив овог града је Кале. Археолошким истраживањем Средњег дела Пиротског града откривено је да је на том месту постојало насеље још пре 5000 година, а откривени су и други трагови из енеолита и гвозденог доба, Антике, Ране Византије и средњег века.
Обзиром да се везује за војводу Момчила, зове се и Момчилов Град. Подигнут је у доба када је тим просторима владао кнез Лазара (1371—1389). Османлије су успеле да га заузму, али га је 1386. године повратио војвода Димитрије, што је био један од повода за Косовску битку 1389. године. Током прве половине XV века био је у центру српско-османлијских сукоба, тако да се повремено налазио у поседу српских деспота Стефана (кнез 1389—1402, деспот 1402—1456) и Ђурђа (1427—1456), након чега је трајно прикључен Отоманској империји.
Утврђење је било у војној употреби све до почетка половине XX века. Српско средњевековно утврђење је релативно малих димензија и састојало се од цитаделе брањене предутврђењем. Касније му је, највероватније у XVIII веку, дограђен слабији бедем са пушкарницама на простору према реци.
Делови филма Бој на Косову су снимани на тврђави у Пироту.

http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=784

Заједничка вечера

45

Зеједничка вечера је организована у Етно комплексу Нишавска долина, који се налази неколико километара јужно од Пирота.
У оквиру менија налазе се и чувени гурмански специјалитети пиротског краја - пеглана кобасица, сушеница, качкаваљ, овчији сир..... Пиће је неограничено, у оквиру понуде ресторана.

http://www.nisavskadolina.com/


 

Excursion to Pirot and Social Dinner

Excursion and dinner are included in the Registration fee, 
Voucher, you received by e-mail after registration, is necessary to hand over when entering the bus.


Departure: June 7, 14.00 h in front of Meeting Venue

Excursion program

Visit to Temska monastery - http://www.panacomp.net/saint-george-monastery-temska/

Visit to Museum of Ponišavlje - http://muzejpirot.com/

Panoramic sightseeing of the city, including the Pirot Fortress - https://www.topirot.com/posts/momcilov_grad

Common Dinner in the Ethno complex Nišavska dolina (Nišava Valley) - http://www.nisavskadolina.com/


Пријава : : Registration

Giftofvision - Sneakers search engine | Nike Dunk Low SP University Red - Grailify