Прво такмичење за трофеј Сребрни ерленмајер
 

У Торину је од 16. до 20. септембра 2008 одржан 2nd EuCheMS Chemistry Congress  (http://www.euchems-torino2008.it) који је окупио око 1800 учесника са свих континената. Пленарни предавачи били су добитници Нобелове награде Peter AGRE (Baltimore, USA), Robert H. GRUBBS (Pasadena, USA), K.Barry SHARPLESS (La Jolla, USA), затим Avelino CORMA (Valencia, Spain), Jean M.J. FRECHET (Berkeley, USA), Kyriacos C. NICOLAOU (San Diego and La Jolla, USA), Martyn POLIAKOFF (Nottingham, UK). Детаљи предавања могу се наћи на наведеном сајту.
Главне тема Kонгреса обухватају улогу катализе у органским синтезама различитих једињења, нпр., лекова и полимерних материјала, теоријске аспекте најновијих достигнућа, хемију која користи раствараче и реагенсе што не загађују околину (зелена хемија), хемију комплексних једињења, биохемију, природне производе, медицинску хемију и заштиту околине.
У оквиру Конгреса велика пажња посвећена је популаризацији хемије у Европи, и Италији као земљи домаћину. Један вид популаризације обухватио је и такмичење за Сребрни ерленмајер,  које је окупило око 1500 гледалаца у Teatrо Colosseo у Торину. Такмичари-презентатори били су представници  хемијских друштава из Енглеске, Француске, Србије, Немачке и земље-домаћина Италије.  Као и увек, публика (највише је било ђака) је уживала, а и навијала не за појединачног такмичара, већ за оглед да успе. Наши представници су били Бојан Вуловић и Филип Бихеловић, обојица са Хемијског факултета, а око технике  је помагао Богдан Шолаја. Сви учесници су искусни и вични том послу и одушевили су публику. Огледи које су извели Бојан и Филип оставили су снажан утисак на жири (председници Француског и Италијанског хемијског друштва, председник организационог одбора, председник EuCheMS и организатор такмичења), који је једину награду Сребрни ерленмајер (Silver Flask) доделио управо Филипу и Бојану.
Српско хемијско друштво им  честита на освојеном трофеју, и жели да и даље са својим колегама успешно популаризују хемију, као и до сада.
 
  Богдан Шолаја